De angst regeert in Den Haag

Geplaatst: november 17, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , ,

Gisterenavond tenenkrommend naar het debat over de geloofwaardigheid van de PVV fractie bekeken. Niet omdat daar allerlei onfrisse zaken door Wilders weggemoffeld en gebagatelliseerd worden. Of dat de oppositie er een slaatje uit probeert te slaan. Ik ergerde mij veel meer aan het totale gebrek aan zelfvertrouwen van Rutte, de VVD en het CDA. Omwille van het vasthouden van de macht heeft de Premier van alle Nederlanders een simpele uitweg gevonden. Bombardeer het hele verhaal tot een interne kwestie binnen de PVV en het probleem is van tafel.

Ik hoor het ze nog zeggen. Verhagen en Rutte die triomfantelijk het nieuwe kabinet presenteren, met hun gedoogvriend er glunderend naast. ‘We zijn het eens dat we verschillen van mening op een aantal cruciale punten’. En die verschillen zullen we ook benadrukken om zo ons eigen profiel te kunnen laten zien.

En dat is nu precies wat er niet gebeurd. Wilders staat fier overeind. Hij trekt het boetekleed aan, drukt zichzelf heerlijk in de slachtoffer rol. Laat de oppositie flink tekeer gaan tegen hem, in de wetenschap dat hij als slachtoffer weer nieuwe stemmers aantrekt.

Premier Rutte, Blok van de VDD en die man wiens naam ik niet kan onthouden van het CDA (hij verstopt zich te veel) doen de gehele kwestie af als een interne PVV kwestie. Ik zou hier nog wel mee kunnen leven ware het niet dat het een angstige en hypocriete reactie is. In het verleden hebben Rutte, Blok en Verhagen zich meerdere malen zeer kritisch uitgelaten over leden van andere fracties die een misstap hadden gemaakt. Ze waren er als de kippen bij om een veroordeling uit te spreken.

Maar nu het de fractie betreft van de man zonder wiens steun ze geen bestaansrecht hebben geven ze niet thuis. Des te erger is het dat het om een onderwerp gaat dat het hart van dit nieuwe kabinet betreft. Law en order in goed Nederlands. Ik herinner mij Rutte tijdens zijn eerste toespraak als premier van alle Nederlanders waarin hij zegt ‘We moeten weer naar een situatie waar mensen die een overtreding begaan ook bestraft worden. Waar niet het slachtoffer maar de schurk aangepakt wordt’. Dat is een trucje dat hij van Wilders geleerd heeft. Praat in simpele, liefst Oudhollandse taal, zodat de kiezer de moeilijke boodschap begrijpt.

Dit was een uitgelezen kans waarin de VVD, het CDA en premier Rutte zich af hadden kunnen zetten tegen de stap van Wilders om mensen uit zijn fractie die precies op die terreinen waar de PVV moreel leiderschap claimt, veiligheid en recht, te gedogen. Het is van de zotte dat die mensen in het parlement mogen blijven zitten. Elke fractie, inclusief de PVV zou ze er direct uitgeknikkerd hebben, al was het alleen maar omdat ze er over gelogen hebben. Maar, vanwege de unieke machtspositie van de PVV en dit kabinet worden deze mensen gedoogd. En zowel Rutte, de VVD en het CDA vinden dat wel prima.

Als er iets is wat voor politici zou moeten gelden is dat ze niet met een dubbele moraal moeten werken. Van Wilders wisten we al dat hij een rasopportunist en meester slachtoffer is. Van Rutte, Verhagen, Blok en die meneer wiens naam ik niet kan onthouden weten we inmiddels dat ze een stelletje angsthazen zijn. En dat moet ons land uit een (morele en financiële) crisis halen. Ik zeg het nog maar een keertje. Elk land krijgt de regering die het verdient. Kunnen we alstublieft zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven? De angst regeert namelijk nu in Den Haag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s