De waarde van een rollator is veel hoger dan 20 miljoen euro

Geplaatst: november 12, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , , ,

We zitten nog in de wittebroodsweken van Kabinet Wilders, en er worden al weer heel wat incidentjes gemanaged. Er is een PVV lid in opspraak gekomen wegens geweld en ontucht beschuldigingen. Ik zal me niet wagen aan het waarheidsgehalte erachter, maar zie natuurlijk wel het dilemma waar Wilders nu voor staat. De beste man eruit gooien kan leiden tot 1 zetel die de gedoogconstructie onderuithaalt. De man laten zitten leidt tot nieuwe incidenten die nooit meer weggaan. En zo is het bestaansrecht van deze coalitie ineens afhankelijk geworden van de onderhandeling tussen Wilders en een partijgenoot die beschuldigd wordt van zaken die de PVV graag zou bestrijden.

De politie blijkt al jaren met een volstrekt onbruikbaar IT systeem te werken. Reparatie, een paar honderd(!) miljoen euro. Nou zit ik toevallig in de IT, en heb ik zowel voor hele grote als hele kleine organisaties aan IT gewerkt. Als er iets is wat ik geleerd heb is dat de meeste bestuurders geen enkel verstand van IT uitgaven hebben en middels volledige incompetentie een poot uitgedraaid worden door zowel externe als interne IT organisaties. Gevolg, verkeerde technologie keuzes die later niet meer terug te draaien zijn. Alles maatwerk zodat elke nieuwe wijziging weer een paar miljoen kost, en een bodemloze put waar heel veel geld in gaat en heel weinig IT productiviteit uitkomt. Zet er eens een paar frisse Internet ondernemers neer en zorg ervoor dat het kader zich niet mag bemoeien met de implementatie details van een nieuw systeem. Ik durf te wedden dat er tegen een fractie van de geraamde kosten en tijd een nieuw, modern en vooral goed werkend politiesysteem neergezet kan worden. Dat bespaart weer een hoop belastinggeld. Kan je metten een zootje van die volstrekt onnodige management lagen verwijderen uit die organisatie zodat er echt meer blauw op straat kan.

Nederland is uit de G20 gezet, Leers haalt bakzijl met zijn PVV standpunt over de visumplicht in Europa, en arme man, krijgt vervolgens chef Wilders niet aan de lijn om het allemaal nog eens uit te leggen. Dat vind ik toch wel zielig. Zo’n lieve aimabele minister die echt zijn best heeft gedaan om Europa een ruk naar ultra rechts te laten maken. Past helemaal in de CDA grondbeginselen. En als dat vervolgens niet lukt gaat hij met hangende pootjes terug naar Wilders om uit te leggen dat hij echt zijn best heeft gedaan. En dan mag hij niet op audiëntie! Wat had Leers eigenlijk gedacht te horen van Wilders? Goed gedaan jochie? Dacht het niet. Het gaan niet om je best doen Gerd, het gaat om het resultaat! Nee Gerd, het kan mij niet schelen dat de rest van Europa iets anders wil doen. Wij zijn tegen en hebben niets te maken met die linkse kerk in Europa.

Maar het ergst vond ik toch wel de nieuwe VVD minister, Edith Schipper,  die aan de kamer en de buitenwacht uit probeert te leggen dat het echt een goed idee is om de rollator en andere loophulpmiddelen uit het basispakket te halen. Met een onvervalste VVD uitleg erbij. Het bespaart 20 miljoen, en het is helemaal niet erg dat mensen zelf aan de kosten gaan bijdragen. Met deze maatregel denkt Schipper dat mensen tegen scherpe prijzen die hulpmiddelen in kunnen gaan kopen op een tweedehands markt. Hoera! Probleem opgelost.

Nee mevrouw Schipper, u kunt dit verhaal niet goedpraten met een economische redenering. Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat er met iemand gebeurd wanneer deze ineens afhankelijk wordt van een rollator. Het is een heel naar proces om je zelfstandigheid kwijt te raken en afhankelijk te worden van anderen. Het gebeurt ineens, en de enige uitweg naar zelfstandigheid en vrijheid is een hulpmiddel om zelf te kunnen lopen. Ik dacht dat de VVD voorstander was van mensen die zelf willen ondernemen. Maar door als een rekenmeester 20 miljoen te besparen op ouderen zet je diezelfde oudere achter de geraniums. Hoe gaan ze zelf aan een rollator komen? Op de tweede hands markt kopen? Denkt u dat ze elke dag met de computer op Marktplaats zitten? Of dat ze effe in de auto stappen om er een te gaan bezichtigen? Denkt u dat ze het geld hebben voor die rollator? Of vind u het goed dat de welgestelde oudere de deur uit kan met een zelfbetaalde rollator, en dat de arme oudere noodgedwongen in huis opgesloten wordt. Wellicht zelfs aan bed omdat de oudere zelfs in huis niet rond kan lopen. Wat denkt u dat het opsluiten van deze mensen de maatschappij gaat kosten?

Een kortzichtige en asociale bezuiniging. Die 20 miljoen kan je eenvoudig weghalen uit topsalarissen in de zorg. pak dat eerst maar eens aan voordat je aan de hulpbehoevenden komt. Bezuinigen op de zorg moet e doen door de bureaucratie aan te pakken, niet door hulpbehoevenden voorzieningen af te pakken.

Wat mij nu het meeste opvalt aan deze week is de volstrekte afwezigheid van schaduwpremier Rutte. Ik heb de beste man niet gezien. Wilders domineert zoals gewoonlijk het nieuws. Het kabinet heeft overal en met iedereen ruzie. En Rutte heeft het vast heel erg druk, maar vooral met zichzelf lijkt het. Ik denk nog maar een keer aan de uitspraak van Rutte dat hij een premier van alle Nederlanders wil zijn. Ik ken nog wel een paar hulpbehoevende ouderen die met smart op u wachten meneer Rutte!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s