De rechtsstaat komt onder druk van de symbool politiek van kabinet Wilders

Geplaatst: november 9, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , , ,

De onafhankelijkheid en de professionaliteit van de rechters in Nederland staat de laatste tijd ter discussie. Het is allemaal begonnen met een aantal geruchtmakende misdaad zaken waar verkeerde beslissingen zijn genomen. Deze zijn, vaak onder aanvoering van Peter R. de Vries, breed uitgemeten in de pers. Vervolgens is de Wilders-klucht gestart en zien we nu elke avond Moszkowicz en Spong opduiken in allerlei prietpraat programmaatjes om uit te leggen hoe het nu weer in elkaar zit. En keffertje Wilders kan natuurlijk zijn mond (vrijheid van meningsuiting!!) niet houden en verkondigd overal dat alleen vrijspraak het vertrouwen in de rechtsstaat kan herstellen.

Is het nu werkelijk zo deplorabel gesteld met onze rechtsstaat? Ik dacht het niet. Ik nodig je uit om onze rechtsstaat een tijdje in te wisselen voor die van Myanmar of zo. Kijken hoe dat is. Ik denk dat we, door de bank genomen, een van de allerbeste rechtsstaten in de wereld hebben. Ik denk ook dat gemiddeld genomen de rechters in Nederland professioneel en onafhankelijk werken.

Natuurlijk worden er fouten gemaakt. Natuurlijk zitten er ook slechte rechters tussen. En natuurlijk kan het soms een stuk onafhankelijker. Maar als er iets is wat de media heeft bewezen de afgelopen tijd is dat gerechtelijke dwalingen ook rechtgezet kunnen worden, ook al duurt dat soms veel te lang. De rechtsstaat is in staat zichzelf te corrigeren. En dat is minstens zo belangrijk als het werk goed doen in eerste instantie.

Politici moeten zich verreweg huiden van uitspraken over het functioneren van de rechterlijke macht. Laat de minister die er over gaat zijn werk doen en daar waar nodig helpen de organisatie verder te professionaliseren. Zet een stel ervaren rechters op de zaak Wilders en laat deze zaak overdoen in een andere stad. Korte metten maken met Wilders zijn vertragings- en wrakingstaktiek, vormgegeven door zijn zelf gekozen slachtoffer rol, en gewoon het recht laten spreken. Het is mijns inziens niet wenselijk om dit soort meningsverschillen in de rechtbank uit te vechten, maar als het er eenmaal is, laat dan de rechters een oordeel vellen.

We gaan nog veel meer van dit gestuntel zien de komende tijd. De reden hiervoor is simpel. Vanwege de gedoogconstructie die het CDA en de VVD aangegaan zijn met de PVV is nu ineens de gehele rechterlijke macht in het verdachtenbankje terecht gekomen. We zijn te soft, te makkelijk en laten iedereen die wat op zijn kerfstok heeft te eenvoudig lopen. Gek dat dit voor iedereen behalve Wilders zelf lijkt te gelden.

Onder aanvoering van de PVV zijn het CDA en de VVD nu de grenzen van de wet en daar voorbij aan het opzoeken. Leers is al teruggefloten door het Europese hof, en vriend Opstelten inmiddels door een Haagse rechtbank. In beide gevallen worden de fundamentele rechten van de mens overtreden. Dat is pas iets waar wij ons zorgen over moeten maken. Het is niet de rechterlijke macht die de plank mis slaat. Het is de populistische symbool politiek waar het kabinet Wilders de problemen van Nederland mee denkt weg te moffelen. Hier en daar een pleistertje plakken, mensenrechten even wegschoffelen en het probleem is onder het tapijt weggeveegd.

De rechterlijke macht kan mij niet onafhankelijk genoeg zijn. Dat is een groot voorrecht in Nederland dat we moeten koesteren.

reacties
 1. Ron Vermeer schreef:

  De schrijver van deze column weet niet dat de twee wetten waarover het hier gaat zijn opgesteld door het vorige kabinet? Nogal idioot om dat ‘aan de populistische symbool politiek van het kabinet Wilders’ toe te schrijven.

  • vanelsas schreef:

   Hoi Ron,
   ik suggereer nergens dat die wetten opgesteld zijn door dit kabinet. Ik heb het over de manier waarop er nu omgegaan word met die wetten. Leers wist precies wat hij deed toen hij tegen de wens van de oppositie en het Europese hof een paar Irakezen uit probeerde te zetten. Opstelten wist, neem ik aan, dat de nieuwe wet niet voldoet aan fundamentele rechten van de mens.
   Ditzelfde gaat nu ook weer gebeuren met het gebiedsverbod van vervelende jongeren. De grenzen worden bewust opgezocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s