Goede tijden, slechte tijden in de politiek

Geplaatst: november 8, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , , , ,

De politiek is geërodeerd tot het bedenkelijke niveau van een slecht geacteerde soap. Onder aanvoering van de media en Maurice de Hond is de politieke arena platgeslagen tot een schouwspel met simpele scripts en 2de rangs acteurs.

Politici zijn schoothondjes geworden van de media. Er is bijna geen programma te vinden waar niet een hijgerige politicus in acteert, maar als je het script doorleest dan gaat het altijd maar over 1 van 2 dingen. Of de politicus wordt aangevallen door de presentator over een uitspraak die hij of zij gedaan heeft. Of de politicus wordt een podium geboden om een andere politicus af te zeiken.

Ik begrijp niet waarom men Wilders een populist noemt? Elke politieke partij is verworden tot populisme. Sound bytes, keeping up appearance, elkaar de maat nemen, het is allemaal gewoon geworden. Wilders is toevallig een hele effectieve populist, maar de overige partijen doen vrolijk mee. Het is dringen in de “actualiteiten” rubrieken. Pauw en Witteman, de wereld draait door (?), Brandpunt, Nieuwspunt, RTL Boulevard (WTF!). Aan podia geen gebrek. Aan diepgang helaas wel. Ik vind dat de media zich dit ook moet aantrekken.

Ik heb veel respect voor interviewers als Pauw en Witteman, Twan Huys, en Claire Polak. Maar onder druk van de kijkcijfers krijgt een gemiddeld interview met een politicus de diepgang van een platbodem. Polak as de enige die echt de diepte indook en een politicus op zijn inhoud de maat nam. De rest komt niet veder meer dan een meetlatje a la Opzij. Ik denk dat om die reden Polak ook niet meer terug komt op tv. Teveel inhoud, te weinig Xfactor.

En dan nog Maurice de Hond. Elke week flikt hij het weer. Elke week verkoopt hij onzin en zoals dat hoort publiceert elk respectabel medium die flauwekul en waagt er vervolgens nog een aantal analyses aan. Het bewijst eens te meer dat politiek niets meer te maken heeft met inhoud of beleid, maar met beauty. En iedere week bevestigt Maurice weer even wie de mooiste van het land is. Zouden al die politici nu werkelijk elke week rillend op de bank zitten om het nieuwste oordeel van Maurice af te wachten? Wat een armoede.

Ik heb daar grote bezwaren tegen. Politiek is niet simpel of platvloers. Het besturen van een land is complex en vooral heel saai. In plaats van elkaar ideologisch of inhoudelijk het vuur aan de schenen te leggen zijn politici toneelspelers geworden. Degene met de beste oneliner wint. Onder aanvoering van Ferry Mingele stort de Nederlandse pers zich 24 uur per dag op alle debatjes in de tweede kamer en zien we daar politici slechte toneelstukjes opvoeren ten behoeve van het panel van Maurice de Hond. Wie wint er vandaag?

Wij Hollanders geven vaak af op de Amerikanen die elke vier jaar in een beauty contest de nieuwe machtigste man op aarde kiezen. maar in Nederland zijn wij echt nog veel dommer. Wij kijken allang al niet meer naar de inhoud en beoordelen politici alleen nog maar op hun populistische uitspraken. En het stomme van ons systeem is dat wij onze premier niet eens kunnen kiezen. Onze stem is in de praktijk niet veel meer waard. Dat hebben die Amerikanen toch echt veel beter geregeld.

Ik zou een oproep willen doen aan de media om zichzelf eens zeer kritisch te bekijken. Hou jezelf eens een spiegel voor en vraag je af of je omwille van de kijkcijfers het politieke debat nu echt wilt terugbrengen naar een afleveringetje Goede Tijden Slechte Tijden. Van een commerciële zender snap ik dat nog wel. Maar de publieke omroep zou zich echt moeten schamen. Kap nou gewoon moet die flauwekul en stel politici kritische vragen over oplossingen in plaats van problemen. Het is helemaal niet interessant om te horen dat Wilders de islamisering wil stoppen, het is belangrijk om te begrijpen hoe hij dat exact voor elkaar wil krijgen. En dan doorvragen over de haalbaarheid van die oplossingen.

Een echt goede interviewer (Claire Polak?) zou binnen vijf minuten gehakt maken van de gemiddelde PVVer, zonder dat deze zich op enig moment zou kunnen beroepen op ‘onzin van de linkse kerk’ of ‘cordon sanitaire’. Leers moet niet aangesproken worden op het achterhouden van een briefje van het Europese hof. Leers moet ondervraagt worden wat hij nu eigenlijk vind van het uitzetten van Irakese gezinnen naar een land waar elke dag mensen sterven door bomaanslagen. En hoe dat precies past in de grondbeginselen van het CDA. Rutte moet komen uitleggen hoe hij 6 Miljard gaat besparen op een overheid terwijl hij donders goed weet dat ook ambtenaren gewoon in een CAO zitten en er helemaal geen massaontslagen komen in de komende 4 jaar zonder dat je eerst een debat voert over de fundamentele taken van de  overheid. En Maurice de Hond moet een heel eind oprotten met zijn wekelijkse peilingen en volstrekt genegeerd worden door alle media. Die peilingen bepalen op dit moment het gedrag van zowel politici als media, en ze verlammen het echte politieke debat.

Politici moeten niet knap zijn of mooie one liners kunnen opdreunen. Politici moeten, desnoods tegen alle peilingen in, keuzes maken die goed zijn voor het land in plaats van de eigen populariteit. Verder kijken dan de peiling van de komen de week. En de media? Die moeten zich gewoon kapot schamen en vervolgens het niveau van Goede Tijden Slechte Tijden ontvluchten. En kom niet aan met het argument dat de kijkcijfers bepalen wat er op tv gebeurd. Skik had daar jaren geleden al het antwoord op. Kijkers zijn klapvee, opgevoed door de platvloersheid van de media zelf. Schaam je!

Advertenties
reacties
  1. […] van de PVV zijn het CDA en de VVD nu de grenzen van de wet en daar voorbij aan het opzoeken. Leers is al teruggefloten door het Europese hof, en vriend Opstelten inmiddels door een Haagse rechtbank. In beide gevallen worden de fundamentele […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s