Wilders kan trots zijn op zijn pupil Leers

Geplaatst: november 5, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , ,

Gisteren een stukje van het (zoveelste) debat tussen Gert Leers, minister van immigratie, en de 2de kamer gevolgd. Wat iedereen verwachtte is ook gebeurd. In plaats van een fris, anti-PVV geluid ontpopt Leers zich als de nieuwe immigratie flinkerd. Met een volharding die volstrekt niet gestaafd wordt door het (inter-) nationale beeld dat er heerst over de veiligheidstoestand in Irak wilde Leers kost wat kost een groep van (ik geloof 30!) Irakezen terug naar Irak sturen.

Leers kende al het bestaan van een brief van het Europese hof waarom gevraagd werd de uitzettingen tijdelijk op te schorten. Ook vond hij een kritische oppositie tegenover zich die zich afvroeg of de situatie in Irak op dit moment wel veilig genoeg was. In plaats van het bezigen van gebruikelijke politiek, de boel even opschorten en analyseren wat de toestand in Irak nu is, volhardde Leers in zijn opvatting. Deze mensen moeten Nederland uit, en wel meteen.

Een typisch gevalletje stoerdoenerij, ingegeven door een gedoogpartner die Irakezen wil uitzetten al zou het hele land in oorlog zijn. In plaats van een fris, CDA waardig tegengeluid, heeft Leers, geïntimideerd door zijn eerdere sollicitatiegesprek bij zijn chef Wilders, zich gedragen als een onvervalste Verdonk. Niet luisteren maar de regels hanteren. Je eigen werkelijkheid creëren. Je eigen straatje schoonvegen over de rug van anderen.

Ik snap best dat Europa een probleem heeft met de vele immigranten. Ik snap ook best dat een deel van die immigranten hier heen vlucht vanwege economische motieven. En ik begrijp als geen ander dat dit tot grote maatschappelijke problemen kan leiden. Maar voor mij staat wel als een paal boven water dat de Nederlandse regering ten alle tijden zorgvuldig moet handelen.

Hoe groot het probleem ook is, er was ooit een tijd hier dat uitzettingen werden gestaakt omdat het vermoeden bestond dat de veiligheid van de vluchtelingen in het geding was. Wanneer zo’n vermoeden bestaat vind ik dat wij ons drie keer achter de oren moeten krabben voordat er aan uitzetting begonnen wordt. Het doel van uitzetting moet niet zijn dat wij ons straatje schoonvegen, zoals de PVV en nu ook het CDA dat wil.

Het doel moet ten alle tijden zijn dat we vluchtelingen die hier vanwege economische motieven heenkomen duidelijk maken dat wij hen in eigen land zullen moeten helpen. En dat we ten koste van alles voorkomen dat met uitzetting mensen in gevaarlijke situaties komen. Je kunt niet een vluchteling in een oorlogsgebied plaatsen, alleen vanwege het feit dat hij die situatie vanwege opportunistische (economische) redenen ooit is ontvlucht. Opportunisme is geen misdaad. Iemand in een levensgevaarlijk gebied uitzetten wel.

Het CDA zal zich niet kunnen ontworstelen van de moraal van de PVV. Ik vermoed dat Verhagen en zijn CDA zelfs een tandje er bovenop zullen leggen om nog net iets flinker dan Wilders uit de (stem) bus te komen. Weg principes, we grondbeginselen, lang leve het opportunisme en populisme. Wilders kan trots zijn op zijn pupil Leers!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s