Hoe word je de premier van alle Nederlanders? Wat ongevraagd advies.

Geplaatst: oktober 15, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , ,

Ik zag gisterenavond een mooie karikatuur van de nieuwe regering ontstaan in een discussie aan tafel bij Pauw en Witteman.

Er was een liberale ex-politica die om uitleg werd gevraagd over de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV. Ze kwam er niet helemaal uit, had een paar woorden over het stevig liberale beleid (wat dat ook moge zijn). Ze was zelf ook geen voorstander van de samenwerking, maar noemde het wel een politieke realiteit. Ze werd geconfronteerd met de uitspraken van een ongelooflijk eng mannetje van de PVV die had geroepen dat het regeringsbeleid er op gericht was om de immigratie van moslims naar Nederland (de islamisering)te stoppen. Daar baalde ze ook van, maar dat was de consequentie van de gedoogconstructie. Ieder heeft recht op zijn eigen mening maar de VVD en het CDA nemen hier natuurlijk afstand van!

Er was een ondernemer die behoorlijk in zijn nopjes was. Op de vraag, wat vind u nou zo goed aan de politiek kon hij zijn lachen niet verbergen toen hij “de verlaging van de omzet belasting” wist te noemen. Ik heb hem niets horen zeggen over innovatie in Nederland, duurzaamheid, of zelfs werknemers. Maar het eigenbelang van de onderneming was wel direct duidelijk.

De linkse politicus reageert geagiteerd en legt uit dat die maatregelen tot een tweedeling in de samenleving leiden omdat arm armer wordt en rijk rijker. Hij heeft wel een beetje gelijk, maar schiet dan weer zo door in zijn tirade dat je halverwege al afhaakt. Het valt ook niet mee om oppositie te voeren wanneer het nieuwe kabinet alleen nog maar uit mensen en goede bedoelingen bestaat. Eerst maar eens beleid voeren, dan een mening hebben stel ik voor.

En de caberetier wist scherp op te merken dat er toch 2 partijen waren die het woord vrijheid in hun partijnaam hebben, maar dat het met de vrijheden in Nederland bar slecht gesteld is wanneer er systematisch bevolkingsgroepen buitengesloten worden. Ik vond zijn observatie over het motto van dit nieuwe kabinet eigenlijk het best. In plaats van “Vrijheid en Verantwoordelijkheid”, lege kreten, had het beter “Bang en Boos” kunnen zijn. Mensen in Nederland zijn bang en boos. En dat moet je aanpakken.

Ik denk dat deze karikatuur redelijk exemplarisch zal blijken te zijn voor dit nieuwe kabinet. Rutte, en vooral Verhagen zullen zich elke week opnieuw moeten verantwoorden voor domme uitspraken van de gedoog partner. Die kan tenslotte roepen dat hij wil (vrijheid van meningsuiting), maar dan wel zonder verantwoordelijkheid voor de consequenties te dragen. Die vrijbrief zie je nergens. Ik moet nog maar de eerste onderneming tegen komen die zo opereert. Beleid voeren, en vervolgens in de flank aangeschoten worden door een van de geldschieters. De CEO die dat laat gebeuren wordt dezelfde dag nog op staande voet ontslagen, zonder oprot premie Mark!

Het bedrijfsleven zal enthousiast zijn over de belastingmaatregelen. Het is tenslotte toch geweldig dat er meer winst gemaakt kan worden. Op zich ben ik het daar ook wel mee eens. Maar alleen indien het bedrijfsleven die winst deels terugsluist naar de samenleving, bv in de vorm van innovatie, duurzame ontwikkeling of opleidingen van personeel. Maar daar hoor je de bedrijven niet over. Het geld wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder, en daarmee betaald de rest van Nederland waarschijnlijk mee aan die belastingverlaging.

Ondertussen will de PVV alvast gedogen dat we allemaal te hard gaan rijden op de snelweg, vooruitlopend op dit belangrijk stukje wetgeving dat is afgedwongen in het regeer, of gedoog akkoord. Dit leidt hoogstwaarschijnlijk tot veel meer files en is de pest voor ons milieu en de fijnstof normen waar we in Europees verband aan moeten voldoen. Ik zucht, vraag mij weer eens in volle verwondering af wat Verhagen en Rutte nou precies dachten toen ze die gedoog constructie verzonnen, ipv de PVV gewoon mede verantwoordelijk te maken.

Meneer Rutte, voorlopig zal ik u maar gedogen, ik heb toch geen andere keus. Maar als u echt de premier van alle Nederlanders wilt worden dan zult u moeten beginnen met die gedoog constructie om zeep te helpen en er voor te zorgen dat Wilders echte verantwoordelijkheid neemt voor zijn woorden en daden. Niet met twee tongen spreken, geen proefballonetjes politiek (130km) maar gewoon mensen die het moeilijk hebben, bang of boos zijn een handje helpen. Dan wint u vanzelf het vertrouwen van het volk. En dat is een veel betere voedingsbodem dan de angst die er leeft versterken met wartaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s