Over de PvdA, het CDA, Wilders en waarom de boel bij elkaar houden verkeerd was

Geplaatst: oktober 14, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , ,

Wat is er toch mis met de PvdA? Die vraag zou elke links-theedrinkend lid van de partij, Cohen voorop, zichzelf moeten stellen. Er is iets grondig mis, zoveel is wel duidelijk. De PvdA riep zo verschrikkelijk veel weerzin op bij Verhagen met zijn CDA dat deze nog eerder met Wilders in zee zouden gaan. Verhagen nam een gespleten partij op de koop toe, alles liever dan met de PvdA in een kabinet.

Ik kan wel duizend dingen verzinnen die mis zijn gegaan, maar wat is nu echt de kern? De PvdA is van oudsher een van de meest arrogante partijen die ik ken. Als we het over achterkamertjespolitiek hebben dan is Verhagen met zijn CDA heer en meester, maar de PvdA laat zich altijd opzichtig betrappen. De partij is van oudsher sterk aanwezig in de grote steden, precies de plekken waar de samenleving is ontspoord. Dat is natuurlijk niet de schuld van een partij, maar je kunt het de PvdA wel kwalijk nemen dat ze veel te lang vanuit het comfortabele pluche problemen met de mantel der liefde bedekten. Teveel macht in de gemeenteraden en met die macht een zekere arrogantie. Je kan dan wel de grootste zijn maar dat wil niet zeggen dat je de problemen ook echt begrijpt en aanpakt. Dit tot grote frustratie van de andere partijen in het gemeentebestuur. Dat moet een keer klappen, en zowel Fortyn als Wilders hebben die arrogantie uiteindelijk gebruikt om de PvdA aan te wijzen als de kwaaie linkse genius achter alle problemen.

De weerstand die de PvdA opriep was terug te vinden bij het komische duo Balkenende – Bos. “U liegt en u draait” brachten Balkenende tot grote frustratie van Bos de verkiezingswinst. Niet inhoudelijke argumenten, maar het beeld dat je met de PvdA in het landsbestuur slechter af bent. Het was een strijd die de idealist Bos nooit kon winnen. 50 jaar frustratie met de PvdA brachten voldoende krachten op gang om hem als persoon neer te halen. De ironie ervan is natuurlijk dat vanaf dat moment Bos zich ook daadwerkelijk begon te gedragen als een draaier, daarmee het beeld verder bevestigend. Bos is een idealist, ik zou hem en zijn ideeën best de ruimte willen geven (samen is toch echt zijn thema), maar als bestuurder was hij veel te licht. Bos is de ‘Klink’ van de PvdA. Goede ideeën, maar slappe knieën. Gegijzeld door zijn hoogbejaarde ultra linkse achterban aan de ene kant, en de karaktermoordende meute in het rechts politieke spectrum. Als Bos ook maar de helft van de geslepenheid van Verhagen had gehad zou de PvdA er de afgelopen jaren heel anders uit gekomen zijn.

Dat de PvdA onder onduidelijke leiding van Bos uiteindelijk het laatste kabinet liet klappen was de druppel voor het CDA. Verhagen kan prima leven met machtspelletjes, maar heeft een hekel aan dat gedraai. Bos kon al veel eerder, en met veel meer recht het kabinet onderuit halen, maar liet die kans lopen omdat hij slappe knieën had. De poging erna was gedoemd te mislukken.

Het was achteraf bezien ook een beetje naïef van de partij om te denken dat Cohen die problemen wel even op zou lossen. Ik geloof onmiddellijk dat Cohen een bestuurder is die de boel bij elkaar wil houden, maar het is wel het verkeerde doel. De PvdA is jarenlang als hoofdbestuurder in de grote gemeentes mede verantwoordelijk geweest voor alle integratie- en andere stedelijke problemen. De boel achteraf bijeen proberen te houden heeft geen zin. Wilders wint omdat hij de onderliggende problemen benoemd (op oplossingen heb ik hem nog niet kunnen betrappen). In plaats van brandjes blussen had Cohen en zijn PvdA zich moeten richten op brand preventie.

Het maakt niet uit of Cohen een goede vent is of niet, met die geschiedenis ben je voor Wilders per definitie aangeschoten wild. Heerlijk vrij schieten, en elke klap is raak. Het is nog een wonder dat de partij nipt 2de werd bij de verkiezingen. Ik ben een van die weinige naïevelingen die gelooft dat het niet door het onhandige media optreden van Cohen kwam dat de verkiezingen verloren gingen. Cohen en co. moeten zich afvragen waarom ze vanaf het beruchte interview met Twan Huys continue in de verdediging moesten zitten. Jarenlang wanbestuur heeft simpelweg voldoende weerstand opgeroepen bij alle partijen, media voorop, om de PvdA af te straffen. Liever met de PVV van Wilders dan met Cohen en zijn arrogante achterban.

De PvdA moet voorlopig maar eens een aantal jaren in de oppositiebankjes gaan zitten. En daar zichzelf  eens een spiegel voorhouden. Dat zal geen leuk beeld geven, maar als de sociaal democraten ooit weer de grootste willen worden zullen ze eerst de eigen fouten moeten herkennen, analyseren en aanpakken. Een beetje nederigheid daarbij kan geen kwaad. Pas als ze weer bereid zijn de echte problemen in de samenleving te herkennen en adresseren mogen ze wat mij betreft weer meedoen. Een beetje binding kan deze samenleving wel gebruiken. Maar dan wel zonder die linkse arrogantie aub. Cohen zou ik parkeren als vicevoorzitter van de Raad van State of zoiets, en ik zou een jonge, onbelaste, maar wel stevige partijgenoot (m/v)  als leider kiezen. Eentje die de arrogantie heeft om de problemen te benoemen maar ook af en toe om hulp durft te vragen wanneer hij/zij nog niet weet hoe die problemen aangepakt moeten worden. Dan zullen we meemaken dat de linkse kerk nog lang niet is uitgespeeld in Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s