Je moet eerst aan het aanrecht hebben gestaan voordat je het land mag besturen

Geplaatst: oktober 12, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , ,

Een hoop ophef over de keuze van Rutte voor zijn ministersploeg. De media telt even na en concludeert dat er een brandje te vinden is omdat er te weinig vrouwen in het team zitten. Effe een telefoontje naar de enige twee kenaus die Nederland rijk is, Kroes en Jorritsma, en een verhaal is geboren.

Ik vind dat Rutte groot gelijk heeft. Er moet nu even schoon schip gemaakt worden. Rigoureuze keuzes, de harde lijn. Er is nu geen ruimte voor een vrouwelijke aanpak. Voor je het weet word je beticht dat je een doetje bent, of ingeval Rutte erger nog, homo. Het is tenslotte een rechts kabinet, daar passen geen linkse verbindingen in. Tegenstellingen moeten worden uitgemolken, mensen moeten uiteengedreven worden. In de verwarring die daaruit ontstaat kan Rutte 1 even wat heilige huisjes en sociale voorzieningen afbreken. Op zo’n moment toon je leiderschap wanneer je niet voor de salonverplichting even veel mannen als vrouwen in je team kiest. Neem gewoon een paar stevige kerels die met olifantenhuid de porseleinkast betreden. Veel effectiever. En wanneer de boel is afgebroken, en er weer gebouwd moet worden kan je toch alsnog een paar dames erbij trekken?

Ik snap die vrouwen ook niet eerlijk gezegd. “Er zijn genoeg sterke vrouwen”, “Rutte heeft gewoon niet goed genoeg gezocht” kon je overal horen. Krokodillentranen en slappe excuses. Het is makkelijker om er omheen te draaien dan vast te stellen wat er gewoon is gebeurd. Rutte heeft doelbewust deze ploeg samengesteld. Hij heeft heel even nagedacht over vrouwen en vervolgens geconcludeerd dat er gewoon niet genoeg vrouwen met haren op de tanden zijn. Liever een stel kerels die de mouwen opstropen en vooral geen bruggenbouwers. Hij wil helemaal geen vrouwen in zijn team!

Ik denk dat het glazen plafond voor vrouwen wel bestaat maar dat het iets heel anders is dan de meeste vrouwen denken. Grootste probleem is namelijk dat vrouwen die wel de top hebben bereikt dit gedaan hebben door zich als een kerel te gedragen. Ik heb er genoeg meegemaakt. Mijn (wellicht beperkte) ervaring in Corporate Nederland was dat topvrouwen over het algemeen helemaal niet bindend te werk gingen maar gewoon keiharde carrière jagers waren. Ze gedroegen zich als een kerel, maar dan erger. Je moet het gebrek aan testosteron toch een beetje compenseren zie je. En dat is eigenlijk heel jammer. Eerst jezelf bevrijden in de emancipatiegolf van de vorige eeuw, om vervolgens weer gekluisterd te worden in de jacht op banen die gedomineerd wordt door mannen. Gelukkig zijn de meeste vrouwen niet zo heel erg goed in het acteren als kerel. Dat is het echte glazen plafond in het door mannen gedomineerde jacht terrein.

Ik denk dat Nederland zowel in de politiek als in het bedrijfsleven weldegelijk een vrouwelijke hand nodig heeft. Maar dan niet van vrouwen die zich als kerels gedragen. Nee, vrouwen die zichzelf zijn. Ik vind dat een eerste kwalificatie eis voor elke topbestuurder, man of vrouw, moet zijn dat ze een gezin besturen met tenminste 3 kinderen. Ga eerst maar eens een paar jaar aan het aanrecht staan. Dat leert je pas om de groep bij elkaar te houden, om te verbinden. Je leert om te (ver-)zorgen, te corrigeren daar waar nodig, maar ook om je kinderen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en zorgzaamheid bij te brengen. Dat is geen inferieur werk, het is de basis van onze samenleving. Kappen met dat testosteron gelul, daar hebben we al genoeg van.

Als je die ervaring niet hebt, hoe denk je dan het land of een bedrijf te besturen? Eerst het aanrecht, dan de verantwoordelijkheid voor een organisatie. En voordat alle vrouwen over mij heen vallen. Dat geldt dus net zo hard voor kerels. We hebben helemaal niet meer vrouwen nodig in het bestuur. Wel hebben we veel meer vrouwelijke eigenschappen nodig. Minder testosteron en meer bruggen bouwen. Wanneer vrouwen dat inzien en zich zo gaan gedragen is mijn stellige overtuiging dat het mannen bastion vanzelf afbreekt. Het glazen plafond zal intact blijven zolang de vrouw dat accepteert. Als je niet kan winnen van een man verleg dan gewoon het jacht terrein. Dat zal ze leren. Elke kerel raakt in de war en de vrouw breekt dwars door dat plafond heen om vervolgens te domineren. Doe mij maar veel meer van die vrouwelijke eigenschappen in bestuur.  Het zal mij verder een rotzorg zijn of dat van een man of een vrouw komt.

Advertenties
reacties
  1. Arno schreef:


    sorry, kon het niet laten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s