Elk land krijgt de regering die het verdient

Geplaatst: oktober 11, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , ,

Elk land krijgt de regering die het verdient.

Daar moest ik aan denken toen ik het stukje las waarin weer eens duidelijk gemaakt werd dat de Nederlandse regering met het volle verstand, en met de kennis van toen en nu, doelbewust aanstuurde op deelname aan de Irak oorlog. Ik vermoed dat Balkenende zo verschrikkelijk onder de indruk was dat hij op ontbijt mocht bij president Bush, dat hij gewoon geen nee durfde te zeggen. De rest is geschiedenis. Jaren later is Irak dan wel bevrijd van een dictator maar ligt het land in stukken. Er komen nu weer honderden nieuwe dictators en potentiële terroristen bij die zich voeden met de ellende die de westerse inval in Irak heeft veroorzaakt.

Ik denk dat de meeste mensen, inclusief de Irakezen zelf, het wel met elkaar eens waren dat Saddam Hussein een dictator was. Maar, zoals de geschiedenis altijd weer uitwijst, is een invasie de slechts mogelijke manier om van een dictator af te komen. Je kunt dat niet van buitenaf regelen. Het volk moet het zelf doen. Die hele Irak oorlog is ontstaan doordat pa Bush vond dat hij geschoffeerd was en zoon Bush besloot er wat aan te doen. En Nederland, Balkenende voorop, schaarde zich veel te snel achter dit onzalige plan.

De Irakezen, hoe hard dat ook klinkt hadden Saddam als leider omdat ze nog niet sterk genoeg waren om hem te weerstaan. Een invasie van buitenaf heeft het proces van verwijdering wel versneld, maar heeft ook de interne zwakte en verdeeldheid van de bevolking blootgelegd. Het land kan zichzelf niet besturen en wordt nu verdeeld door interne ruzies en oorlog. Als het westen niet had ingegrepen zou Saddam vanzelf wel verdwenen zijn. Er komt een moment dat het volk er een einde aan maakt. De kansen dat daarna er zo’n puinhoop zou ontstaan was veel kleiner geweest.

Wij hadden een leider zonder toverstokje maar met slappe knieën. Een meester in verleiding en juridische zinsconstructies. Het uitgebreide onderzoek en rapport van commissie Davids over de Irak oorlog wordt door Balkenende op meesterlijke wijze afgedaan met ‘met de kennis van toen’. Wij verdienden kennelijk indertijd niet beter. Ik heb nog wel meegelopen in een grote protestmars in Amsterdam tegen de oorlog (“Voer eendjes, geen Oorlog”), maar die deelname kwam er toch. En wij lieten het allemaal gebeuren. Net zo goed als dat we daarna toelieten dat Balkenende jarenlang een broodnodig onderzoek naar de besluitvorming frustreerde.

Elk land krijgt de regering die het verdient.

Daar moest ik aan denken toen rechts Nederland, onder leiding van Rutte, de afgelopen verkiezingen won, Verhagen op meesterlijk valse wijze zijn CDA in een gedoogconstructie wist te manoeuvreren en Wilders de lachende derde werd.

Advertenties
reacties
  1. koenvdg schreef:

    verdiend ?? en dat in je titel…!

  2. […] En dat moet ons land uit een (morele en financiële) crisis halen. Ik zeg het nog maar een keertje. Elk land krijgt de regering die het verdient. Kunnen we alstublieft zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven? De angst regeert namelijk […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s