Over het koekje van eigen deeg dat het CDA denkt Wilders aan te bieden

Geplaatst: oktober 6, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , ,

En het circus Rutte – Verhagen – Wilders gaat eindelijk beginnen. Rutte liep gisteren als een voetbalcoach die zojuist het WK gewonnen had over het dorpsplein in Den Haag. Verhagen 5 jaar jonger omdat de eenheid in zijn partij eindelijk is afgedwongen, Wilders houdt zich nog even op de vlakte en Koppejan en Ferrier praten stoere praat in een of ander prietpraat programma op tv.Ik vraag mij af of een van deze hoofdrolspelers de ironie inziet van al deze verschillende houdingen. De tweedeling waar de ‘linkse’ oppositie visieloos tegen ageert is allang al aanwezig. Die tweedeling splijt op dit moment het CDA als en klein etterend wondje wat maar niet weg wil gaan. Maar dat is niet de ironie waar ik het over heb. De stoere CDA praat, ‘We moeten Wilders ontmaskeren’, is natuurlijk alleen gericht op de eigen achterban. Denken Koppejan en Ferrier, of het CDA nu echt dat ze ook maar een kans hebben tegen de straatvechter aan de zijlijn Wilders?

Dan zij ze nog dommer dan ik al dacht. Je kunt hem niet bevechten door hem aan de zijlijn te laten staan. Hij kan roepen wat hij maar wil zonder dat hij op de blaren van verantwoordelijkheid hoeft te zitten. Het CDA daarentegen zal elk moment van de dag de regeringsverantwoordelijkheid voelen en daarmee niet vrij kunnen ageren of opponeren tegen Wilders.

Kansloze missie. Dat is wat je krijgt als je een gedoogconstructie accepteert. Geert Wilders weet dat als geen ander. Wel de lusten, niet de lasten. En helaas voor het CDA zullen zij, Koppejan en Ferrier op kop, ontdekken dat het gedogen van de regeringsdeelname van het CDA net zo’n wassen neus is. Je kunt wel heel stoer roepen dat je alle regeringsvoorstellen kritisch zult beoordelen, maar dat heeft geen enkele waarde meer omdat je het bij voorbaat al gedoogd hebt. Die vuist die de dissidenten vanaf de zijlijn denken te kunnen maken zal niet veel meer dan wat marginale achtergrond ruis blijken te zijn. Een koekje van eigen deeg.

En dat is nu echt de ironie. De dissidenten, en daarmee het CDA, denkt dat ze door deze ‘oplossing’ een hefboom gevonden heeft om Wilders on de tang te houden, zonder dat ze zich realiseren dat Wilders zich helemaal niet hoeft te laten temmen vanaf de zijlijn. Hij heeft nog steeds alle troefkaarten in handen. Hij is uiteindelijk degene die garen zal spinnen bij het vallen maar ook  het blijven zitten van circus Rutte. Vallen die domme Christendemocraten toch nog in hun eigen val, en krijgt de idealist Klink alsnog gelijk.

Advertenties
reacties
  1. […] om ze vervolgens ‘de maat te nemen’ over hun uitspraken in Nieuwsuur. Zoals ik al eerder schreef, als de dissidenten, of de rest van het CDA dacht dat ze zich nu werkelijk kritisch op kunnen […]

  2. […] de gedoog partner. Die kan tenslotte roepen dat hij wil (vrijheid van meningsuiting), maar dan wel zonder verantwoordelijkheid voor de consequenties te dragen. Die vrijbrief zie je nergens. Ik moet nog maar de eerste onderneming tegen komen die zo opereert. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s