Niet Wilders maar de gedoogconstructie is een gevaar voor Nederland

Geplaatst: oktober 5, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, , , , , ,

Vandaag weer een nieuw politiek theater. Het CDA komt met knikkende knietjes bijeen om vervolgens na een hele lange dag vergaderen te komen tot de politiek briljante uitweg uit de crisis.Het ligt voor de hand dat Verhagen zijn meesterzet zal uitspelen. De dissidenten zullen het nieuw te vormen kabinet gaan gedogen!!

Ik zag gisteren weer een stroom CDA’ers voorbij komen in de verschillende tv programmas. Ze struikelden bijna over elkaar heen om uit te leggen hoe fantastisch het congres wel niet geweest was, en dat de fractie nu vooral weer eensgezind naar buiten zal treden. De analyse over het optreden van Camile Eurlings was kort en krachtig. Een flapdrol zei Jan Mulder geloof ik. Ik vond het vooral een beetje eng.  Verhagen nam alvast weer een voorschotje op de discussie ind e fractie vandaag en riep meteen dat de eenheid in de fractie is hersteld. Lekker ‘vrij en zonder last’ je keuze maken als je dissident wordt genoemd en het beste voorhebt met je partij. Je mag best je eigen mening hebben zolang je maar met de rest van de fractie meestemt.

Verhagen weet als geen ander dat de dissidenten liever niet te boek zullen gaan als degene die het CDA ten val brengen. De druk op hen zal dus enorm worden opgevoerd. Chanteren, schelden, smijten met meubulair, smeken, ik denk dat alle emoties, net als op het congres weer voorbij zullen komen. Uiteindelijk zal niet Verhagen maar Donner de doorslag geven. Hij zal de twee er toe bewegen de fractie en daarmee de nieuw te vormen regering te gedogen. Je kunt tenslotte altijd nog tegenstemmen wanneer er tijdens de regeerperiode iets gebeurd waar je op tegen bent.

En daarmee worden belangrijke beslissingen weer uitgesteld. Van uitstel komt afstel heb ik altijd geleerd. Verhagen weet dat als geen ander. Zijn hele strategie tijdens de formatie was er op gericht om een beslissing van het CDA zo lang mogelijk uit te stellen. Het is slim als korte termijn strategie. Maar het zal zich natuurlijk als een boomerang keren tegen Verhagen. Het probleem van deze strategie is dat er niet echt een discussie heeft plaatsgevonden over de fundamenten van het CDA. Het congres was een mooi staaltje gevoelens op tafel leggen, maar was natuurlijk geen echte discussie. Ik denk dat zowel voor als tegenstanders, verblind door emoties, via de media en in de achterkamertjes de verkeerde discussie aan het voeren zijn.

Er wordt een emotioneel appel gedaan op het morele aspect. Je kunt toch niet samen met… of juist wel… Maar Wilders is een realiteit, er zijn heel veel Nederlanders die op hem gestemd, en je poetst hem niet weg door je moreel superieur op te stellen. Sterker nog, hij voedt zich ermee en zal alleen maar sterker uit te strijd komen. De echte discussie moet gaan over de macht die hij krijgt in ruil voor gedoogsteun, in plaats van verantwoordelijkheid. De gedoogconstructie moet direct om zeep geholpen worden, en het CDA moet, gespleten of niet, met Wilders en Rutte in een regering gaan zitten. En als Verhagen dat niet wil of niet kan, dan zal een van de andere partijen er een keer aan moeten geloven. Je kunt Wilders maar op een manier bestrijden, en dat is hem de wind uit de zeilen nemen. Niet Wilders maar de gedoogconstructie zal de nagel aan de doodskist van het CDA en vele andere politieke partijen zijn.

Advertenties
reacties
  1. […] slachtoffer rol. Hij wint, en de regering verliest. Er is maar 1 remedie tegen Wilders, en dat is hem in de regering zetten. Maar daar hebben Rutte en Verhagen niet voor gekozen. En daarom zitten VVD en CDA nu flink op de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s