Er is maar 1 manier om Wilders aan te pakken

Geplaatst: oktober 4, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, ,

Zondag gekeken naar het CDA congres. Een boeiend schouwspel. Heel veel emoties. Er waren 2 zaken die mij opvielen.

Ten eerste, dit was geen congres over regeringsdeelname. Dit was een congres voor of tegen Wilders. En die vraag splijt de partij in tweeën. Wilders  ‘zit op de bok’ zoals oud-CDA premier Andriessen het noemde. Ik denk dat hij gelijk heeft. Iedereen beklaagt zich maar over heit feit dat Wilders elke politieke discussie lijkt te domineren. Maar niemand vraagt zich af waarom dat is. Onbegrijpelijk. Na de laatste succesvolle verkiezingen van Wilders is dat toch de eerste vraag die je moet beantwoorden.Ik wil er wel een voorschotje op nemen. Wilders zet zich af tegen heel veel dingen. De islam, Links Nederland, het establishment, en verder iedereen die tegen Wilders is. Het is een slimme strategie met 3 hele grote voordelen.

1. Je kunt niet continue zeggen dat de ideeën van Wilders verwerpelijk zijn. Daarmee voed je direct zijn strategie. Je zit in ‘het andere kamp” en daarmee kan Wilders zich in de slachtoffer rol plaatsen waar hij zo graag zit.

2.  Je kunt niet discussiëren met iemand die zich vooral overal tegen af zet. Daar waar jij wellicht nog probeert om alternatieven aan te beiden zal Wilders zijn afkeuring slechts laten blijken. Er is dus geen dialoog. Je verliest weer omdat je direct in ‘het andere kamp’ gezet wordt.

3. Wilders hoeft nooit over oplossingen te praten, laat staan verantwoordelijkheid te nemen voor zijn uitspraken. Hij kan volharden in zijn strategie en zich overal tegen afzetten.

3-0 voor Wilders, en dat nut hij elke keer weer opnieuw uit. Deze strategie werkt dus gewoon niet. Waarom volharden de partijen hier dan in? De oplossing mijns inziens is dat je Wilders in een rol moet duwen waarin hij zich niet meer af kan zetten tegen de boze buitenwereld. Dat je hem zijn argumenten uit handen neemt die hij zo graag inzet. En hoe vervelend het overgrote deel van het CDA en een groot deel van Nederland dat ook vindt, dat kan alleen maar door hem de verantwoordelijkheid te geven die ruim 1Mln Nederlanders hem gunnen. Maar niet in een gedrocht van een gedoogconstructie, maar als volwaardig lid van de regering.

Ik zie Verhagen, Cohen, Halsema, Pechtold en Roemer dat niet zomaar doen. Rutte wel, die wil met iedereen regeren als hij zich maar Premier mag noemen. Maar dit is nu precies de reden waarom de groei van Wilders niet te stuiten zal zijn. Zolang Wilders slechts gedoogd wordt kan hij vanaf de zijlijn zichzelf af blijven zetten tegen de rest.  Je kunt hem die houding alleen uit handen nemen door hem in de verantwoordelijkheid te duwen die hij helemaal niet wil. Wanneer Wilders kleur moet bekennen kan hij eindelijk inhoudelijk aangepakt worden. Het is dan onmogelijk voor hem om zich af te zetten tegen het establishment, want hij hoort er dan ineens bij.

Ten tweede, Verhagen noemde het een feest van de democratie. Misschien wel voor het CDA, maar zeker niet voor Nederland. Het lijkt mij dat 4000 CDA’ers niet het recht hebben om te bepalen welke regering er gevormd wordt in Nederland. Verhagen kan het allemaal wel heel gewichtig maken, maar hij heeft zijn eigen partij in deze splijtzwam geplaatst door rucksichloss een gedoog constructie op te zetten. Dat vervolgens de partij bijna in tweeën breekt en emotioneel verhaal haalt op een congres heeft niets met democratie te maken. Vooral omdat hij 3 minuten na de stemming al er vanuit gaat dat er een ‘ja’ vanuit het congres is gekomen op de deelname van het CDA aan dit gedrocht. Wie zegt mij dat dat de jaknikkers niet busladingen vol met stemvee hebben binnengereden? Misschien hebben de neeknikkers dat wel gedaan? Hoeveel CDA leden wilden wel een stem laten horen maar konden niet aanwezig zijn (bv vanwege de hoge leeftijd). Etc.etc. De enige conclusie is dat het CDA zich beter nog even kan bezinnen op deze gedoogvariant, voordat ze zichzelf opblazen.

Als je Wilders de wind uit de zeilen wilt nemen moet je hem in de zeilwedstrijd zetten.

Advertenties
reacties
 1. Maarten schreef:

  Precies!

  En daarom vind ik het een prima uitkomst dat zeterdag het CDA heeft ingestemd met regeringsdeelname; hopelijk gaat de fractie mee.

  Immers: als CDA tegen had gestemd, dan was Wilders’ zijn standpunt dat het CDA het akkoord had verworpen. Dat is slecht voor het CDA, dus krijgt Wilders meer aanhang.
  Nu hebben we op korte termijn een regering, met Wilders in de luxe positie dat niets zijn schuld is als er iets mis loopt. Dit minderheidskabinet valt dus op korte termijn en het is ‘niet Geert zijn schuld’. Dus: meer aanhang voor de PVV bij de volgende verkiezingen. Dán kan de PVV niet anders dan meewerken aan een meerderheidskabinet waarbij zij ook verantwoordelijkheid dragen. En dan zijn we weer bij boven beschreven argumentatie dat ze zich niet kunnen verzetten tegen het establishment en dat de gebakken lucht dus uitverkocht is.

  • vanelsas schreef:

   Maarten, dat is wellicht waar, maar ik vind het persoonlijk wel een beetje een omweg. Ik denk dat het beter zou zijn dat gedoog gedrocht direct om zeep te helpen en Wilders rechtstreeks in de regering te zetten. Maar dat zal wel een brug te ver zijn.

   Totdat hij in een regering komt blijft hij de boel gijzelen met zijn taktiek. En dat is erg jammer.

   • Maarten schreef:

    Ja, dat is zeker jammer, maar als het gedooggedrocht nu strand, dan is dat natuurlijk de schuld van het CDA.
    Natuurlijk is het sneller als Wilders dan de verantwoordelijkheid opgedrongen krijgt, maar daarvoor moet hij een coalitiepartner hebben en niemand wil meer…

    Er is dan nog een mogelijkheid dat er nieuwe verkiezingen komen, maar of dat realistischer is dan eerst een gedoog-coalitie te laten uitvaren en dan kapseizen…

 2. […] wil of niet kan, dan zal een van de andere partijen er een keer aan moeten geloven. Je kunt Wilders maar op een manier bestrijden, en dat is hem de wind uit de zeilen nemen. Niet Wilders maar de gedoogconstructie zal de nagel aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s