Hi-Ha-Hondelul

Geplaatst: oktober 1, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:, ,

Gisteren naar de persconferentie van de drie nieuwe regeringsleiders in wording gekeken. Moest er wel een beetje om lachen. Alles was tot in de puntjes geregisseerd. Rutte mocht als eerste een premier waardig verhaal verkondigen. Iets te zakelijk, iets te weinig inleven in de moeilijke tijden die veel Nederlanders die het toch al niet zo goed hebben over zich heen gaan krijgen. Maar goed. Het was de eerste keer.Vervolgens Verhagen die in elke tweede zin een van de grondwetten behandelde en toch vooral wilde duidelijk maken dat de grondrechten voor iedereen gegarandeerd zijn. Vrijheid van meningsuiting, check. Vrijheid van godsdienst, check. De kern van het verhaal van Verhagen was dat iedereen in Nederland gelijke rechten en gelijke kansen heeft. Dat dit ook voor Moslims en andere niet westerse allochtonen geldt. Dat de behandeling van nieuwkomers hard maar fair is. Kortom, iedereen doet mee.

Tenslotte was Wilders aan de beurt. Zijn verhaal stond diametraal op dat van Verhagen. Hij benadrukte dat dankzij de PVV er nu keiharde immigratiewetten zijn die er voor zullen zorgen dat er minder mensen Nederland in kunnen komen en dat degene die er nu zijn het veel moeilijker gaan krijgen en ook terplekke weer weggezonden kunnen worden. De de-islamisering is een halt toegeroepen.Het kabinet heeft als motto ‘Vrijheid en verantwoordelijkheid”. Dat klopt precies lijkt mij. Wilders de vrijheid en Verhagen en Rutte de verantwoordelijkheid.

Hoe zo bindend. Hoe zo is het kabinet er voor alle Nederlanders? Wat Klink eerder bewoog om uit de fractie te stappen wordt nu in de eerste presentatie van dit kabinet in spe direct zichtbaar. Het kabinet spreekt met 2 tongen. Verhagen staat in het voetbalveld. Hij probeert fair te spelen, zich aan de regels te houden. Maar vanaf de zijlijn wordt hij door een woedende PVV legioen belaagt. Het is niet hard genoeg. De buitenspel val wordt niet vaak genoeg opengetrokken, en die keeper houdt zijn doel onvoldoende schoon. Het publiek hitst het CDA team op om toch vooral de tegenstander met elk middel tegen te houden. Desnoods met een paar flinke overtredingen. Aanpakken die zooi. Aan de andere kant van het stadion staat de rest van Nederland. Zij ondergaan de wedstrijd, zien dat hun team een voor een het veld moet ruimen, knock out geslagen door een opgehitst CDA team.

En Rutte? Die arme Rutte is de scheidsrechter. Hij probeert in die heksenketel de gemoederen een beetje te bedaren. Zag je zijn lichaamstaal tijdens de persconferentie? Veel jaknikken, veel schouderklopjes, ondertussen wel proberen afstand te houden. Het is een kansloze missie. Wat er ook gebeurd, het publiek maakt de scheidsrechter af. Hij is of niet hard genoeg, of te hard. Hij zal van het ene brandje naar het andere moeten blijven rennen, en krijgt geen tijd om het spel mee te spelen. Er zullen altijd verliezers zijn. Als het  CDA zijn zin krijgt zal de PVV moord en brand schreeuwen, en als de PVV zijn zin krijgt wordt de regering weer voor gek gezet.

Rutte kan zich opmaken voor een roerige seizoen. Elke wedstrijd weer die balans zoeken, wetende dat hij het nooit goed zal kunnen doen. Dat gun je je ergste vijand niet. Rutte is best een geschikte kerel, maar hij heeft zich overgeleverd aan een gedoogconstructie denkende dat hij daarmee de macht van het torentje in handen krijgt. Maar wij weten wel beter. Een ding is zeker, of je nu van de PVV aanhang bent of van de rest van Nederland. Er zal elke keer weer tweespalt zijn. Behalve richting de scheidsrechter, daar zal het stadion eensgezind over zijn. Hi-Ha-Hondelul.

Advertenties
reacties
 1. hessel schreef:

  Mooie analyse Alexander, ik kan me er wel in vinden. Daar waar het vorige kabinet ten onder ging aan het feit dat ze geen team waren (voorwaarde 1: vertrouwen – was al niet ingevuld), hoewel ze op de inhoud nog redelijk op 1 lijn stonden, is dit kabinet zowel geen team én ze zijn het over de inhoud niet eens.
  Maar misschien denkt Rutte wel, beter 6 maanden in het torentje, dan helemaal nooit …
  groet Hessel

  • vanelsas schreef:

   Ik heb er al eerder een keer over geschreven. Of je nu voor of tegen de standpunten van de PVV bent, dit is echt de slechtst mogelijke oplossing. Wilders had gewoon in het kabinet moeten zitten en echt mede-verantwoordelijk moeten zijn.

   Vanaf de zijlijn zo verschrikkelijk veel invloed hebben en alles wat je niet zint categorisch afwijzen is gewoon veel te gemakkelijk. Dit gaat zowel Verhagen als Rutte opbreken. Dom, dom, dom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s