Het kabinet van de (ont-)binding

Geplaatst: september 29, 2010 in Media, Nieuws, Politiek

Het is zover. Gisterenavond kwamen de 3 heren uit de achterkamertjes om triomfantelijk het  hoge woord uit te spreken. “We zijn er uit”. Waar ze precies uit zijn weten we nog niet, maar er wordt vandaag ongetwijfeld uitgebreid gespind en gelekt zodat de CDA achterban alvast even kan wennen aan het besluit waar zij slechts in schijn nog enig invloed op kunnen uitoefenen.Rutte probeert in ieder geval zich een beetje als een premier te gedragen. Daar waar hij een paar weken geleden zich nog een slecht verliezer toonde door te mijmeren over een bijna-akkoord waar Rechts Nederland zijn vingers zou aflikken, heeft hij het nu over een akkoord waar heel Nederland zijn vingers bij aflikt. Verhagen en Wilders daarentegen laten hun ware aard veel beter zien, en daarmee is de toon gezet. Verhagen kan niet anders dan elk pr momentje benutten om toe te lichten hoe geweldig dit akkoord is voor het CDA. Wilders kraait victorie en geeft Links Nederland even een flinke veeg uit de pan.

Daar ligt dus het voorland van Premier Rutte. Ik heb wel een (klein) beetje medelijden met hem. Hij zal een groot deel van zijn tijd als premier de schijn moeten wekken dat hij daar zit voor heel Nederland, terwijl de andere twee elkaar continu zullen bevechten over afzetting van een stukje daarvan.

Grappig genoeg zal Wilders elke zin beginnen met Links, in plaats van Rechts. Het is nu eenmaal veel makkelijker om een schuldige aan te wijzen dan verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen daden. De gedoogrol zal Wilders prima passen. Wel invloed, en geen verantwoordelijkheid. Elke dag even langsgaan bij het bureautje van Maxime en hem eventjes sarren over de moeilijkheden die het ministerschap en vice-premierschap met zich meebrengt, en ondertussen in de media elke dat een beetje achterban wegjatten bij het CDA.

Verhagen zal in elk pr-momentje gedwongen worden uit te leggen dat gedogen eigenlijk heel goed is voor het CDA. En krijgt daarmee de kans niet eens om iets positiefs te zeggen over het beleid van de nieuwe regering. De journalisten beleven gouden tijden. “Maxime, wat vind je nu weer van Geert die dit of dat zei?”. En Mime zucht maar weer eens en zal doceren dat het CDA het beste voorheeft met Nederland. Heerlijk.

De oppositie zal elk moment gebruiken om die tegenstellingen bloot te leggen. En arme Mark rent maar heen en weer om brandjes te blussen. Ik hoor veel journalisten en politici verzuchten dat de tegenstelling tussen links en rechts eindelijk weer terug is. Ik sluit mij daar niet bij aan. Je brengt een land niet vooruit door tegenstellingen te benadrukken of mensen buiten te sluiten. Afzetten tegen links, rechts, het CDA, de PVV kiezer, de medelander (ex-allochtoon), de EU, de islam, of wat dan ook. Het leidt niet tot oplossingen, maar tot stellingname. Als je voordat er ook maar iets bekend is van een akkoord dat heel Nederland aangaat een deel van Nederland schoffeert en een ander deel onder zware druk zet om het maar kritiekloos te accepteren (gewoon doorslikken Koppejans), dan ben je niet bezig met verbinden.

Ik vrees dat Rutte de gedoogde premier van een kabinet in ontbinding zal zijn. Da’s misschien niet zo slecht voor Links maar het is wel slecht voor Nederland. En daar kozen we toch allemaal voor?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s