De overeenkomst tussen Wilders en ouders van voetballertjes

Geplaatst: september 24, 2010 in Media, Nieuws, Politiek
Tags:

Arme Geert Wilders. Helemaal over de rooie omdat een ambassadeur van Indonesië hem voor gek heeft verklaard. Nou vind ik het zelf ook niet zo chique dat diezelfde ambassadeur de gemiddelde PVV kiezer verwijt dat deze wellicht vanwege een angstpsychose op Wilders heeft gestemd. Grappig genoeg maakt Geert daar nu geen punt van. Nee, de ambassadeur moet de oren gewassen worden omdat deze het lef heeft om te ageren tegen Geert en zijn PVV uit naam van een andere regering.

In de afgelopen jaren heeft Geert Wilders niet alleen in Nederland een compleet geloof met aanhangers weggezet als achterlijk, maar heeft hij ook nog eens vele staatshoofden beledigd uit naam van zijn eigen geloof. Dat is nog tot daar aan toe, maar voor Wilder niet genoeg. Hij trekt ook nog eens de wijde wereld in om in landen als de VS, Engeland, en Denemarken zijn boodschap te verkondigen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem want Wilders staat al sinds het prille begin van zijn carrière als Messias van zijn eigen fanatisme aan de zijlijn. En van de zijlijn mag je alles roepen wat je wilt toch?

Dacht het niet. In het dagelijkse leven ben ik sinds een paar jaar ook trainer/coach van een voetbal elftal. Ik hou er altijd gemengde gevoelens aan over. Aan de ene kant is het geweldig om jonge kinderen leren te voetballen, en als team het beste uit elkaar te halen. Aan de andere kant heb ik wekelijks te maken met ouders die langs de zijlijn lopen te schreeuwen en daarmee hun eigen kind, of dat van iemand anders, bijbrengen dat niet het team, maar het individu belangrijk is. Schreeuwen en schelden mag, want pappa of mamma doet het toch ook? Toppunt is wel de ervaring lang geleden waarbij een ouder weggezonden werd van een voetbalwedstrijdje bij de F-jes (5-6 jaar), omdat deze volledig over de rooie ging van een scheidsrechterlijke beslissing ten nadele van zijn eigen kroos (de scheidsrechter was geloof ik 10 jaar oud).

Wilders kan zich er helemaal niet zo makkelijk vanaf maken. Vanaf de zijlijn van alles en nog wat schreeuwen uit naam van de grondwet en vrijheid van meningsuiting is mij veel te eenvoudig. Als je zoveel waarde hecht aan die grondwet dan zal je ook moeten accepteren dat er altijd consequenties aan die vrijheden zitten. Die vrijheid waar Wilders zich achter verstopt brengt zeer grote verantwoordelijkheden met zich mee. Het is wel duidelijk dat Wilders wegloopt van elke vorm van verantwoordelijkheid. Net als het CDA overigens. Door te gedogen ipv te regeren blijft Wilders aan de zijlijn, en het CDA vindt regeren kennelijk veel belangrijker dan Geert tot verantwoordelijkheid dwingen.

Verhagen naar de kamer roepen om de ambassadeur de oren te wassen kan dus weer afgedaan worden als een mooie Wilders pr stunt. Lekker even genieten in het zicht van de camera. Het is allen jammer dat er geen journalist of collega politicus is die Wilders ter verantwoording roept. Iedereen lijkt bang te zijn voor de consequentie. Maar ik heb gestemd omdat ik verwacht dat politici hun verantwoordelijkheid nemen. Aan het werk dus.

Wilders is vooral een slecht verliezer (alhoewel hij het niet nalaat om iedere keer maar weer te melden dat hij de grootste stijger is). Koekje van eigen deeg, wie met vuur speelt moet op de blaren zitten, en zo kan ik er nog wel een paar verzinnen. Maar mijn belangrijkste gedachte is dat als we onze vrijheid van meningsuiting willen beschermen, we eerst maar eens moeten leren dat democratie en vrijheid hele grote verantwoordelijkheden met zich meebrengen voor ons allemaal. De belangrijkste consequentie daarvan is dat we eerst de zwakkeren in de samenleving beschermen. Die verantwoordelijkheid geldt voor Wilders, maar ook voor ons allemaal. Zelfs aan de zijlijn!

Advertenties
reacties
  1. […] als de voetbalouder die verantwoordelijkheid draagt voor het goed opvoeden van zijn of haar kind, maar zich vervolgens als een hooligan kan gedragen aan de zijlijn. Wel invloed, maar geen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s