Het verschil tussen macht en invloed

Geplaatst: september 20, 2010 in Persoonlijk, Politiek
Tags:,

Verhagen en Klink. De ene een machtspoliticus, de ander een halve idealist en minder geslaagd beïnvloeder. De ene heeft het machtswoord uitgesproken, de ander heeft het veld geruimd.

Toen ik nog bij KPN werkte kwam je ze overal tegen. Degene die de macht bezaten en degene die hun invloed probeerde aan te wenden om de koers bij te stellen. Een ding kwam altijd als een rode draad naar boven. Macht wordt zelden voor een hoger doel gebruikt. Meestal wordt het ingezet ter eer en glorie van degene die de macht bezit. Als je als bedrijf, of politieke partij in machtsspelletjes terecht komt dan moet je je onmiddellijk afvragen wie aan het stuur zit. Dat geeft je heel snel een duidelijk beeld of degene met het machtswoord er op uit is om je onderneming of politieke partij verder te helpen, of zichzelf. Ik gok in 99% van de gevallen op het laatste.

De beïnvloeder daarentegen wordt vaak gedreven door idealisme. Een oprecht geloof in een betere koers. Niet voor zichzelf, alhoewel dat natuurlijk altijd een rol speelt, maar voor de organisatie. Een koers gedreven door inhoudelijke argumenten, niet door opportunisme. De beïnvloeder zal over het algemeen ten onder gaan tegenover een machtspoliticus. Niet omdat hij zijn gelijk niet krijgt. De beïnvloeder verliest omdat hij niet bereid is over lijken te gaan. Te loyaal aan de partij of organisatie. En daarmee verliest hij al direct een oneerlijke wedstrijd.

Ik was zelf maar een matige beïnvloeder. Vanaf het begin gedreven door idealisme, tot ik mijzelf realiseerde dat een groot deel van de mensen om mij heen sneller promoveerden omdat zij meer aan zichzelf dachten. Eigenlijk best slim. Zo wordt een organisatieplaatje uiteindelijk een afspiegeling van survival of the fittest. Iedereen weet het, de meeste handelen er ook naar. Maar waar het uiteindelijk echt misgaat is dat er met het woord beleid wordt dat je mening telt, maar dat er in de praktijk altijd een machtswoord aan te pas komt om een knoop door te hakken. De idealist in mij denkt nog steeds dat dat geen basis is om een bedrijf of politieke partij te runnen. In de praktijk heb ik natuurlijk ongelijk. KPN doet het prima, en het CDA kabbelt vrolijk voort.

Klink dacht dat hij een belangrijke positie innam als medeonderhandelaar en daarmee voldoende invloed kon uitoefenen om het CDA tot inkeer te brengen. Maar waar hij als beïnvloeder geen rekening mee hield was dat Verhagen bereid was over lijken te gaan om zijn gelijk te halen. En daarmee streed Klink direct een verloren wedstrijd. Verhagen en zijn onderdanen hebben Klink zwart gemaakt, beschuldigd van een gebrek aan loyaliteit, onbetrouwbaar genoemd. Geen enkel inhoudelijk argument is gebruikt om Klink onderuit te halen. Klink realiseerde zich waarschijnlijk veel te laat dat zijn reputatie, en daarmee zijn invloed werd vernietigd. En omdat hij hoogstwaarschijnlijk echt het beste voorhad met de partij, heeft hij niet van zich afgebeten, was hij niet bereid om over lijken te gaan. In plaats daarvan trad hij af, en heeft hij de fractie verlaten. En moet een beïnvloeder weer het veld ruimen voor de meest gehaaide machtspoliticus.

Ik vraag mij af of Verhagen zich realiseert dat macht een tweezijdig zwaard is. De geschiedenis leert ons dat macht slechts voor korte tijd een sterk wapen is. Dat is nu de geheime kracht van invloed. Het is als een stoomlocomotief die nog op gang moet komen. Maar een keer op snelheid is hij niet meer te stuiten. Verhagen zal zijn gewonnen machtstrijd duur bekopen. Er is al een onderstroom te horen van CDA’ers die ontevreden zijn over de gang van zaken. En bij elke scheet die Wilders straks laat, zal Verhagen weer zijn partij in het gelid moeten dwingen. Tot het moment dat het niet meer gepikt wordt. En dat moment zal het begin van het einde van Verhagen zijn.

Het verschil tussen macht en invloed is vooral tijdigheid. Je wint op de korte termijn, maar het keert zich altijd tegen je op de lange termijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s