Peiling of werkelijkheid?

Geplaatst: september 17, 2010 in Media, Politiek
Tags:,

Elke week worden we wel opgeschrikt door een peiling gedaan door een van de vele onderzoeksbureaus. zo weten we inmiddels dat ‘als’ er nu verkiezingen gehouden zouden worden Geert Wilders de nieuwe premier van Nederland ‘zou’ worden. Zijn partij is veruit de grootste in elke peiling op dit moment. Het CDA ‘zou’ worden geminimaliseerd naar zo’n 15 zetels, en dat zijn er toch altijd nog zo’n 14 te veel als je het mij vraagt.

In zo’n beetje elk nieuwsprogramma schuift Maurice de Hond of een van zijn concurrenten wel aan om uit te leggen wat de Nederlander er allemaal van vindt. Mij hebben ze nooit iets gevraagd. Zal wel komen omdat je je aan moet melden bij het betreffende peilingsbureau om mee te mogen doen aan deze 2de hands verkiezingen. Met mij hebben waarschijnlijk nog wel wat mensen zich niet aangemeld. Toch spreken ze wel de hele dag namens ons allen over de toestand in de politiek.

Wat is dat toch eigenlijk, dat gevoel dat onze mening ineens zo verschrikkelijk belangrijk gevonden moet worden. Heel politiek Den Haag moet dansen naar de pijpen en grillen van het gewone volk. Ik hoor niet anders dan politici die spreken over de gewone man op straat, om dan vervolgens een politiek meninkje of 3 te verkondingen namens ons allen. De media laat het niet na om continu overal camera’s naar toe te sturen en de gewone Nederlander aan het woord te laten om zijn persoonlijke boodschap te verkondigen. En als wij spreken zal de politiek moeten luisteren, toch?

Zouden Verhagen, Wilders en kompaan Rutte nou echt elke dag bibberend de krant openslaan om te lezen wat de profeet de Hond nou weer te melden heeft namens het volk? Ik denk van niet. Ik denk dat deze drie heren als geen ander weten wat het verschil is tussen peiling en werkelijkheid. Afhankelijk van hoe lang deze formatie en de daarna te formeren regering het volhoudt zijn er pas weer verkiezingen als er weer eens wat nieuws gekozen moet worden. Tot die tijd is het business als usual en telt de mening van de Nederlander niet. Er moet tenslotte geregeerd worden.

Van mij mogen ze de Hond en alle andere andere opiniepeilers oppakken en afvoeren. Als er ergens een zootje tuig zit dat probeert zijn eigen gelijk te halen ten koste van de concurrent over de rug van de ‘gewone’ Nederlander dan zijn het wel opiniebureaus. De media is er dol op on semiwetenschappelijk de boel flink onder druk te zetten, want de mening van de gewone Nederlander telt toch, tenslotte? En dat leidt dan weer tot Kafkaëske taferelen waar uiteindelijk weer politieke slachtoffers bij vallen. Het verschil tussen peiling en werkelijkheid is inmiddels zo klein geworden dat ik niet meer weet of een peiling de realiteit van de dag bepaalt, of andersom. Ik stel voor dat we de hele politieke tent maar beter kunnen sluiten. Laat het volk maar gewoon regeren via Maurice. Dat is pas echte democratie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s